Karolína Žmolíková

Sopranistka Karolína Žmolíková působí jako koncertní zpěvačka a je stálou hostující sólistkou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Je velice všestranná. Zaměřuje se na klasický i moderní operní repertoár, věnuje se písňové tvorbě, oratorní i staré hudbě, ráda si udělá výlet i do oblasti španělských zarzuel, klasického muzikálu nebo swingu.

Začínala v Dětské opeře Praha, se kterou pravidelně vystupovala na různých pražských i zahraničních scénách. Studovala na Pražské konzervatoři, kde byla její profesorkou mezzosopranistka Jiřina Přívratská, a poté u tenoristy Zdeňka Šmukaře na JAMU v Brně. Následně absolvovala postgraduální studium na Univesität Mozarteum v Salzburgu, kde ji vedla norská sopranistka Kjellaug Tesaker. Karolína je vítězkou písňové soutěže Bohuslava Martinů a získala ocenění v Duškově pěvecké soutěži a v pěvecké soutěži v Olomouci. Několikrát se aktivně zúčastnila pěveckých kurzů operní pěvkyně Dagmar Peckové a kurzů ve Vídni u někdejšího sólisty vídeňské Státní opery Bojidara Nikolova.

Karolína v současné době koncertuje u nás i v zahraničí, v Rakousku a ve Francii, kde také nějaký čas žila. Jako sólistka účinkuje s takovými tělesy, jako jsou Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl.m.Prahy FOK, Západočeský symfonický orchestr Mariánské lázně, Karlovarský symfonický orchestr nebo Ústřední hudba Armády ČR.

Pravidelně spolupracuje s umělci, jako jsou kytarista Lubomír Brabec, hobojista Vilém Veverka a houslista Jaroslav Svěcený. Účinkovala na festivalech Dvořákova Nelahozeves, Tóny Chodovské tvrze, Smiřické svátky hudby, Jihočeské Nové Hrady, Svatojánském hudebním festivalu Film Music Prague v pražském Rudolfinu, ve Foru Karlín nebo v Kongresovém centru v Praze. Vystoupila na Festivalu tří katedrál, v jehož rámci zazpívala v katedrále svatého Štěpána ve Vídni nebo v chrámu svatého Víta v Praze.